Jak zrobić domowy środek do czyszczenia kuchni?

Jak zrobić domowy środek do czyszczenia kuchni?

Planujesz wykonanie domowego środka do czyszczenia kuchni? To idealne rozwiązanie w momencie, kiedy chcesz zaoszczędzić środki na inne potrzeby gospodarstwa domowego, jesteś alergikiem lub w Twoim domu mieszkają dzieci.

Środek do czyszczenia kuchni – zrób to sam!

Aby wybrać skuteczny środek do czyszczenia kuchni, wystarczy wykorzystać naturalne składniki. W ten sposób możesz raz na zawsze pożegnać się ze sklepowymi odpowiednikami. Stworzenie tego rodzaju produktu jest bardzo łatwe i szybkie. Poniżej nasz przepis, którego wydajność to około 400 mililitrów.

Składniki na domowy środek do czyszczenia kuchni: 

  • 200 ml wody destylowanej (wodę destylowaną możesz zastąpić wodą przegotowaną lub przefiltrowaną),
  • 100 ml alkoholu w postaci na przykład spirytusu, wódki lub izopropanolu,
  • 100 ml octu spożywczego,
  • 5-10 kropel olejku eterycznego o ulubionym zapachu (dodatek opcjonalny, który wpływa wyłącznie na zapach powstającego specyfiku, a nie na jego skuteczność).

W celu wykonania domowego środka do czyszczenia kuchni należy przygotować czysty pojemnik ze spryskiwaczem, który w nie tylko ułatwi połączenie poszczególnych składników, ale również codzienne stosowanie preparatu. Oprócz tego warto zaopatrzyć się w takie przybory kuchenne, jak lejek. 

Wszystkie składniki należy przelać do przygotowanego pojemnika, zamknąć za pomocą nakrętki bądź główki dozownika, i energicznie wstrząsnąć. Środek gotowy!

O czym pamiętać w trakcie tworzenia domowego środka do czyszczenia kuchni? 

Pamiętaj, aby nie używać wody prosto z kranu. Zawiera ona dużo minerałów, które w przypadku rozpylenia gotowego środka mogą pozostawiać osad na czyszczonej powierzchni, co mija się z celem wykorzystywania środka czyszczącego.

Jeśli zapach alkoholu lub octu Ci przeszkadza, możesz zastosować np. większą ilość wody, wykorzystać więcej olejku eterycznego w postaci kilku dodatkowych kropli lub zamiast octu spirytusowego użyć na przykład jabłkowego. Jeśli chcesz zwiększyć właściwości myjące domowego środka, warto dodać do przygotowanej substancji na przykład krople płynu do mycia naczyń lub mydło w płynie. 

Jakie są właściwości przygotowanego przez nas środka do czyszczenia kuchni? 

Wybrane składniki, które wykorzystaliśmy do stworzenia domowego środka do czyszczenia kuchni, nie zostały wybrane przypadkowo. Ich zastosowanie pozwala uzyskać szereg pożądanych właściwości, które są niezwykle cenne w przypadku mycia lub czyszczenia mocno zabrudzonych miejsc w kuchni. 

Wykorzystanie octu pozwala na doskonałe rozpuszczanie osadów wapiennych, które mogą zostać pozostawiane przez twardą wodę. W dodatku pozwala na dezynfekowanie powierzchni, usuwanie kurzu oraz tłustych zabrudzeń. 

Dodanie alkoholu umożliwia skuteczną dezynfekcję, pozwala na rozpuszczanie tłuszczu i innych zabrudzeń, a także nadaje pożądany połysk czyszczonym powierzchniom.

Olejek eteryczny dodaje przede wszystkim zapach. Jednak niektóre z nich mogą pozwolić na uzyskanie dodatkowych właściwości. Przykładowo olejki z mięty pieprzowej, goździków, lawendy lub paczuli pozwolą na skuteczne odstraszenie owadów. Z kolei olejek cytrynowy działa odtłuszczająco, a olejek z drzewa herbacianego lub eukaliptusowy mają działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne.

Połączenie tych składników w jedną substancję pozwala na uzyskanie domowego środka do czyszczenia kuchni, który zaskoczy Cię poziomem swojej skuteczności. Dzięki niemu usuniesz zabrudzenia, a dodatkowo zdezynfekujesz powierzchnię.

Napisz komentarz

Reklama