Obecnie brązowe ziarenka lnu stały się niezastąpionym składnikiem w zdrowej diecie. Przez wielu dietetyków uważane są za łatwo dostępny superfoods. Nic dziwnego. Regularne spożywanie siemienia lnianego dostarcza wielu składników odżywczych i pozwala pozbyć się wielu problemów zdrowotnych.
Siemię lniane ma formę drobnych, płaskich ziarenek. Są koloru brunatnego, brązowego lub złocistego. Nasionka w wodzie pęcznieją i otaczają się śluzem. Obecnie w sklepach dostępne są w różnych formach. Najczęściej do wyboru mamy całe ziarenka lnu, sproszkowane nasionka lub olej lniany. Z czym jeść siemię lniane? Co daje?
Ziarenka siemienia lnianego są niemal bezsmakowe. Głównie spożywa się je ze względu na walory odżywcze. Najprostszym sposobem na ich spożycie jest dodawanie surowych nasion do dań. Mogą być traktowane jako posypka na kanapki, dodatek do sałatki, zup, czy innych potraw. Jeśli chcesz, aby nabrały aromatu, wystarczy je delikatnie podprażyć na patelni z pestkami słonecznika lub dyni. Dzięki temu, że są niemal bezsmakowe, świetnie sprawdzą się w połączeniu zarówno ze słodkimi, jak i słonymi daniami. Jeśli lubisz piec domowy chleb, jako dodatek możesz zastosować siemię lniane.
Z całych ziaren siemienia lnianego również można zrobić kisiel. Aby go przygotować, należy 2-3 łyżki lnu zalać jedną szklanką przegotowanej wody. Następnie odstawić na godzinę. Po tym czasie pozostałą wodę odcedzić, a tak przygotowane danie spożywać. Do kisielu zaleca się dodać miodu, brązowego cukru lub owoców, aby nieco zmienić jego konsystencję i nadać mu smaku.
Z kolei zmielone siemię lniane można stosować jako zamiennik jajek. Wystarczy zmieszać jedną łyżkę proszku lnianego z trzema łyżkami wody. Jest to świetna alternatywa szczególnie dla osób unikających produktów odzwierzęcych. Gwarantujemy, że ciasto, pulpeciki czy kotlety wyjdą takie same, jak te z dodatkiem jajek. Zmielone siemię lniane można nie tylko jeść, ale i pić. Ziarenka można dodawać do koktajli warzywnych lub owocowych, aby zyskały więcej wartości odżywczych.
Pamiętaj, że całe ziarenka lnu mają większą ilość wartości odżywczych, mikroelementów i witamin. Z kolei zmielone siemię lniane jest dużo łatwiej przyswajalne, choć tutaj obserwuje się mniejszą zawartość składników odżywczych. Najlepszych sposobem na pełnowartościowe siemię lniane, jest kupienie go w formie ziarenek, a następnie zmielenie młynkiem do kawy.
Te niepozorne ziarenka są najbogatszym źródłem lignanów, a te mają działanie antynowotworowe. Co więcej, zawiera najwięcej fitoestrogenów ze wszystkich pokarmów na świecie. Badania naukowe potwierdzają wpływ siemienia lnianego na zahamowanie nowotworu piersi u kobiet.
Dzięki wysokiej zawartości błonnika siemię lniane poprawia trawienie. W dwóch łyżkach ziarenek znajduje się aż 22% jego dziennej dawki. W skład lnianego błonnika wchodzi również jego wersja rozpuszczalna w wodzie, która wpływa korzystnie na florę bakteryjną jelit. Ponadto błonnik oczyszcza przewód pokarmowy z resztek jedzenia.
Siemię lniane może pozytywnie wpływać na odchudzanie, walkę z otyłością i utratę zbędnych kilogramów. Nasionka łączą w sobie dużą ilość błonnika ze zdrowymi kwasami roślinnymi, przez co dłużej będziesz czuł się najedzony, a w tym czasie Twój układ pokarmowy będzie pracował na najwyższych obrotach.
Regularne spożywanie siemienia lnianego przynosi ukojenie dla przewodu pokarmowego. Dzieje się tak, ponieważ ziarenka zawierają substancje śluzowe, które po spożyciu przez człowieka powlekają błony śluzowe przełyku, żołądka i dwunastnicy. Ich działanie zmniejsza narażenie układu pokarmowego na stany zapalne.
Siemię lniane to również bogactwo roślinnych kwasów omega-3. Stosunek kwasów omega-3 do omega-6 wynosi w nich 4:1. W ludzkiej diecie przeważają kwasy omega-6, a omega-3 brakuje, dlatego siemię lniane jest świetnym sposobem na ich uzupełnienie. Warto wspomnieć, że zdrowe kwasy pozytywnie wpływają na pracę mózgu i serca.
Wydawać by się mogło, że siemię lniane to łatwo dostępny i tani superfoods. Włączenie go do swojej diety przynosi szereg korzyści, jednak w jego spożyciu należy znać umiar. Ziarenka siemienia lnianego szybko pochłaniają wodę, przez co ich nadmierne stosowanie czasem prowadzi do odwodnienia organizmu. Pamiętaj, aby cały czas się nawadniać, gdy włączysz je do swojej diety. Kolejnym skutkiem ubocznym może być biegunka lub mdłości.
Często jego nadmierne spożycie prowadzi do złego samopoczucia na skutek nietolerancji pokarmowych. Osoby mające przewlekłe problemy z przewodem pokarmowym powinny zachować szczególną ostrożność.