Szparagi są nie tylko bardzo smaczne, ale i zdrowe. Dodatkowo warzywo to pozwala stworzyć całą masę pysznych i prostych w przygotowaniu potraw. Zobacz, jakie dania ze szparagami polecamy!
Wszyscy miłośnicy szparagów wiedzą, że sezon na nie trwa krótko, dlatego warto w pełni go wykorzystać i w trakcie jego trwania jeść te warzywa na potęgę. Szparagi mają bardzo ciekawy smak i pozwalają wyczarować wiele oryginalnych, a zarazem szybkich i prostych w przygotowaniu potraw. Idealnie nadają się zarówno do gotowania, jak i pieczenia, smażenia, grillowania, a nawet jedzenia na surowo.
Na początek: o czym warto pamiętać?
Aby ocenić świeżość szparagów, należy zwrócić uwagę na ich końcówki oraz główki. Te pierwsze powinny być wilgotne, natomiast te drugie muszą być jasne i zamknięte. Powierzchnia świeżych szparagów jest natomiast jasnozielona i lekko połyskuje.
Oprócz oceny świeżości warto też zawsze przeprowadzić dotykowy test warzyw. Jak to zrobić? Wystarczy potrzeć o siebie łodygi, które powinny lekko zaskrzypieć. Dobrze jest wybierać szparagi średniej grubości, ponieważ im są grubsze, tym bardziej łykowacieją oraz drewnieją, a im są cieńsze, tym mniej ich zostanie po obraniu i ugotowaniu. Warto także pamiętać, że nie ma nic gorszego, niż rozgotowane szparagi!
Szparagi zapiekane z boczkiem
Szparagi zapiekane z boczkiem to idealny pomysł na przekąskę, na przykład na domówkę, choć sprawdzą się też na wiosenny szybki obiad. Można je podać z sadzonym jajkiem lub posypać startym serem, które świetnie dopełnią smak potrawy.
Składniki:
pęczek zielonych szparagów,
plastry boczku,
oliwa z oliwek,
sól i pieprz,
opcjonalnie: jajko lub ser cheddar.
Przygotowanie:
Umyj szparagi, a następnie odetnij zdrewniałe końcówki.
Natrzyj je oliwą z oliwek oraz posyp solą.
Owiń każdy pęd plasterkiem boczku
Rozłóż owinięte boczkiem szparagi na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem i dopraw pieprzem.
Piekarnik rozgrzej do 180°C i wstaw do niego blachę ze szparagami. Piecz około 20 minut. Szparagi i boczek powinny być lekko przyrumienione.
Szparagi możesz podać z jajkiem sadzonym lub posypane startym cheddarem.
Ta sałatka przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom zdrowej i szybkiej kuchni. Nada się idealnie na lekki lunch. Smakuje wybornie!
Składniki:
pęczek zielonych szparagów,
200 g ryżu,
150 g wędzonego łososia,
2 łodygi selera naciowego,
½ cytryny,
sól, pieprz i cukier (odrobina),
3 łyżki oliwy z oliwek (opcjonalnie może być olej rzepakowy).
Przygotowanie:
Ugotuj ryż zgodnie z informacjami na opakowaniu i wystudź.
Umyj szparagi pod bieżącą wodą, a następnie odetnij końcówki i obierz do połowy.
Odetnij końcówki z główką, a łodygi wrzuć na osolony wrzątek z dodatkiem odrobiny cukru. Gotuj około 6-7 minut, dodaj główki i gotuj jeszcze przez 3 minuty. Pozostaw do ostygnięcia.
Seler naciowy pokrój na małe kawałki.
Pokrój też łososia, może być w kawałki albo paski.
Wymieszaj delikatnie wszystkie składniki z ryżem i dopraw solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Całość możesz skropić oliwą z oliwek albo olejem rzepakowym.
Zupa krem z zielonych szparagów z czosnkowymi grzankami
Zupa krem ze szparagów to propozycja wprost idealna na wiosnę. Jest lekka i zarazem sycąca, również dzięki dodatkowi aromatycznych czosnkowych grzanek. Ta pełna smaku zupa krem powinna przypaść do gustu nie tylko wielbicielom szparagów!
Składniki:
pęczek zielonych szparagów,
700 ml bulionu,
1 cebula,
3 ząbki czosnku,
oliwa z oliwek,
½ szklanki śmietany 18%,
sól i pieprz,
gałka muszkatołowa,
chleb,
ser żółty (np. parmezan lub gorgonzola).
Przygotowanie:
Poszatkuj cebulę oraz zgnieć 2 ząbki czosnku, a następnie podsmaż je na oliwie w garnku.
Obierz szparagi w ⅓ od dołu. Odetnij zdrewniałe końcówki oraz główki.
Podgrzej bulion i dorzuć do niego szparagi (bez główek) oraz podsmażoną cebulę i czosnek. Gotuj około 15 minut.
Ugotuj główki oddzielnie w osolonej wodzie (około 4 minuty). Odłóż na bok do dekoracji.
Wystudź zawartość garnka, a następnie zblenduj. Dodaj śmietanę, przyprawy i podgrzej.
Udekoruj zupę grzankami podsmażonymi z ząbkiem czosnku na oliwie. Dodaj też starty żółty ser.