Cebula dymka to pyszny dodatek do kanapek i potraw. Oprócz tego, że jest smaczna, jest także bardzo zdrowa. Warzywo to jest bogate w witaminy A, C i witamin z grupy B. Można ją hodować w ogrodzie albo nawet w doniczce. Sprawdź, jak uprawiać cebulę dymkę.
Uprawa tej odmiany cebuli w ogrodzie jest bardzo prosta. Nie potrzebuje ona żadnych specjalnych warunków, nie jest też bardzo wymagająca, jeśli chodzi o glebę. Jednym ze sposobów uprawy jest umieszczenie nasion dymki w ziemi i oczekiwanie na wyrośnięcie małych cebul. Te w kolejnym roku można zasadzić, uzyskując pokaźne cebule. Proces ten jednak można przyspieszyć, sadząc już wyhodowane cebulki. Małe warzywo wsadzamy tak, żeby w ⅔ było przykryte ziemią.
Pomiędzy cebulkami należy zachować odstęp około dziesięciu centymetrów, żeby każda z nich mogła spokojnie się rozwijać. Ważną kwestią jest także czas sadzenia. Cebulę sadzi się już w marcu niezależnie od pogody. Na szczęście jest ona warzywem odpornym na zmiany temperatur i częste wczesnowiosenne przymrozki. Po zasadzeniu trzeba delikatnie podlewać glebę.
Dymka posadzona w doniczce szybko da plon w postaci szczypiorku. Zarówno jak w warunkach ogrodowych, jak i doniczkowych nie ma ona żadnych szczególnych wymagań. Warzywo w doniczce zasadzimy podobnie jak w ogrodzie, umieszczając go ⅔ w ziemi. Jeśli mamy do dyspozycji dużą doniczkę, pamiętajmy o kilkucentymetrowych odstępach między cebulami. Po zasadzeniu lekko podlewamy podłoże. Trzeba mieć na uwadze, żeby donica nie stała w miejscu ani zbyt zacienionym, ani zbyt nasłonecznionym.