Jak oszczędnie i efektywnie myć naczynia?

Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis

Artykuł sponsorowany

Najbardziej oszczędnym i ekologicznym rozwiązaniem zmywania naczyń jest używanie zmywarki. Jednak jeśli wybrałeś zmywanie ręczne, warto zastosować się do kilku prostych zasad, które pozwolą nam oszczędzić wodę i detergenty, a także całkiem sporo czasu. Warto także zainwestować w kilka gadżetów, które znacznie ułatwią nam to zadane.

Efektywne zmywanie

Zanim zaczniesz zmywać naczynia, powinieneś się do tego odpowiednio przygotować. Warto zacząć od wyboru płynu do naczyń — akurat na tym nie warto oszczędzać, ponieważ im wyższej jakości będzie ów płyn, tym mniej będziesz go potrzebować. Dobrze sprawdzą się płyny w formie koncentratu. Kolejne ważne rzeczy, które musisz przygotować to gąbka i szczoteczka.

Dobrze zorganizuj sobie miejsce pracy. Jeśli posiadasz dwukomorowy zlew, to jedną z nich przeznacz na mycie, a drugą na spłukiwanie. Ważne również, aby w niewielkiej odległości od zlewu znalazła się suszarka do naczyń. Dobrze, aby mogła pomieścić jak najwięcej naczyń, a także, aby była łatwo do wyczyszczenia lub odprowadzenia wady. Wysokiej jakości suszarek do naczyń możesz poszukać na stronie https://mantecodesign.pl/suszarki-do-naczyn.

Zacznij wcześniej niż później

Zakup składników, gotowanie, pyszna kolacja, a na koniec…zmywanie. Większość osób marzy o pominięciu ostatniego punktu. Idealnym sposobem okazuje się odłożenie zmywania na poranek lub wieczór. Nic bardziej mylnego! Zmywanie warto rozpocząć zaraz po gotowaniu, a jeszcze przed jedzeniem. Dzięki temu unikniesz sytuacji, gdy resztki jedzenia zaschną w garnkach czy na patelni. Wszystkie tego typu naczynia należy od razu namoczyć w wodzie. Zmywanie po posiłku będzie dużo łatwiejsze.

Oszczędność wody

Wszystkim powinno zależeć na dbaniu o środowisko, a jednym z pierwszych kroków jest ograniczenie zużywania wody. Oto kilka kroków, które ułatwią Ci zmywanie naczyń, a także pozwolą zaoszczędzić trochę wody, czasu i detergentów:

  • zanim rozpoczniesz mycie — usuń wszystkie resztki z naczyń,
  • posegreguj naczynia w zależności od stopnia zabrudzenia, a także możesz podzielić je na kategorie i kolejność zmywania,
  • zmywanie zacznij od najmniej zabrudzonych, a najbrudniejsze zostaw na koniec,
  • jeśli coś wymaga wcześniejszego namoczenia (np. przypalone garnki), nie zapomnij tego zrobić,
  • naczynia myj w gorącej wodzie — im cieplejsza, tym szybciej i skuteczniej usuwa brud oraz tłuszcz,
  • najlepiej, jeśli woda będzie nalana do komory zlewu lub naczynia wstawionego do zlewu — to pierwszy krok do oszczędności,
  • jeżeli decydujesz się na mycie naczyń pod bieżącą wodą – zainwestuj w perlator oraz kran z dźwignią (te rozwiązania zdecydowanie zmniejszą zużycie wody),
  • detergent dozuj zawsze na gąbkę lub szczoteczkę. Pamiętaj, że wystarczą trzy lub cztery krople koncentratu. Nie polewaj naczyń płynem — to tylko jego marnotrawstwo,
  • umyte naczynia przekładaj do drugiej komory i płucz w większych ilościach — nie pojedynczo. Do płukania używaj chłodnej wody, jest tańsza niż ciepła.

Gadżety

Jeśli chcesz dodatkowo ułatwić sobie zmywanie naczyń, możesz zainwestować w dodatkowe gadżety. Do tych najciekawszych należą rękawice do zmywania, które zastąpią Ci gąbkę, a także dzięki gumowym kolcom, pozwolą doczyścić najtrudniejsze zabrudzenia. Kolejnym ciekawym pomysłem są specjalne koszyczki montowane w rogu zlewu, które ułatwiają zbieranie resztek z naczyń. Warte zauważenia są również automatyczne dozowniki do płynu — wystarczy podłożyć gąbkę/dłoń i dozownik wypuszcza dokładnie tyle płynu, ile należy jednorazowo nakładać na gąbkę.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*