Pomysł jedzenia chwastów może wydawać się szalony, jednak prawda jest taka, że polne rośliny mogą przynieść naszemu zdrowiu wiele korzyści. Chwasty nie odstępują w ilości wartości odżywczych swoim hodowlanym odpowiednikom. Jednak zanim po nie sięgniemy, trzeba poznać temat jadalnych, dziko rosnących roślin.
Jadalne chwasty można wykorzystać na różne sposoby – od herbat, aż po składniki sałatek. Jakie są najczęściej spotykane jadalne chwasty w Polsce?
Ta roślina często jest zmorą posiadaczy działek i ogródków. Jedzenie jej może przynieść nam korzyści i dostarczyć cennego surowca na kuchenne półki. Mniszek lekarski to doskonałe źródło witamin i minerałów, w dodatku pasuje do wielu dań jako przyprawa. Listki mniszka lekarskiego są bogate w witaminy A, D i E oraz flawonoidy (działanie przeciwzapalnie i przeciwutleniające). Dodatkowo zawierają też cenne sole mineralne. Mniszek lekarski często jest mylony z innym popularnych chwastem – mleczem polnym, który także jest jadalny i można z niego robić lecznicze wywary.
Łopian zapewne znany jest wielu osobom z dzieciństwa. Korzeń łopianu jest podobny do pietruszki i można spożywać go na surowo. Do jedzenia nadają się także młode liście oraz obrane ze skórki łodygi, które można dodawać do zupy i sałatek. Łopian jest świetnym źródłem białka, soli mineralnych oraz fitosteroli, które obniżają poziom cholesterolu we krwi. Dodatkowo łopian ma też silne właściwości lecznicze – bakteriobójcze, łagodzące, przeciwzapalne i przeciwgrzybicze.
Wcale nie musi być czterolistna, aby przynieść szczęście. Koniczyny to ukochane kwiaty pszczół. Z koniczyny powstaje nie tylko wyśmienity miód, ale herbaty i napary. Herbata z koniczyny potrafi zdziałać cuda w okresie przeziębienia oraz idealnie nadaje się dla kobiet w ciąży, gdyż pomaga uregulować hormony zarówno w tym wyjątkowym okresie, jak i podczas karmienia.
Chyba nie ma bardziej znienawidzonego chwastu, szczególnie dla amatorów krótkich spodenek. Mimo że pokrzywa może kojarzyć się każdemu z nieprzyjemnymi oparzeniami, ma wiele cennych właściwości. Z pokrzywy można zrobić herbatę lub dodać ją do jajecznicy po wcześniejszej obróbce. W tej roślinie znajduje się dużo witamin oraz składników takich jak potas, wapń, żelazo i krzem.
Wyciąg z pokrzywy zawiera tzw. inhibitory cyklooksygenazy i 5-lipooksygenazy, które mają działanie przeciwzapalne. To potwierdza korzyści picia np. soku z pokrzywy z miodem; dawniej był to sposób łagodzenia bólu stawów o niewielkim nasileniu.
Zbierając zioła i chwasty, trzeba mieć na uwadze kilka rzeczy. Po pierwsze – nie należy zbierać chwastów blisko ulic czy też tras natężonego ruchu, gdyż daje to ryzyko zbyt dużej zawartości spalin. Najlepiej szukać je w ogródkach, na działkach lub polnych łąkach na wsi. Zbierając rośliny, powinniśmy także wyposażyć się w atlas ziół, bo pomyłka i spożycie jakiejś niejadalnej rośliny może wywołać poważne kłopoty zdrowotne.
Źródło zdjęcia: Designed by Freepik