Artykuł sponsorowany
Prowadzenie lokalu gastronomicznego to bardzo popularny pomysł na własny biznes. Restauracji jest jednak bardzo wiele i nawet w niewielkich miasteczkach konkurencja może okazać się duża. Nowo otwarty lokal, by przyciągnąć gości i zachęcić ich do powrotu musi się czymś wyróżniać. Jak więc stworzyć nowoczesną, atrakcyjną dla gości i dochodową restaurację? Oto kilka przydatnych rzeczy, w które warto zainwestować.
Sercem i absolutną podstawą w każdej restauracji jest kuchnia. Bez dobrego kucharza nie ma dobrej knajpy, jednak z pustego i Salomon nie naleje. Najlepszy szef kuchni bez odpowiednich narzędzi i sprzętów nie będzie w stanie w pełni wykorzystać swoich możliwości.
Jako właściciel restauracji musisz zadbać przede wszystkim o wyposażenie kuchni. Smaczne jedzenie smakuje dobrze nawet na plastikowym krześle ogrodowym, ale złego smaku potraw nie poprawi nawet najmodniejszy wystrój.
Kucharza można poznać po nożach i to one są w kuchni najważniejsze, bo od nich zależy to, jak przygotowane będą produkty przed ugotowaniem.
Dania kuchni Wschodu wymagają drobnego siekania składników, a każde mięso przed obróbką musi być przygotowane za pomocą ostrego noża. Tasaki kuchenne, noże szefa, cienkie nożyki do filetowania oraz noże do warzyw i pieczywa muszą znaleźć się w każdej kuchni. Szeroki wybór różnego rodzaju noży zapewnia najwyższą jakość przygotowania produktów.
Każdy, kto choć raz oglądał Kuchenne Rewolucje wie, że mikrofale są w restauracji absolutnie zakazane. Co jednak zrobić z daniami, których nie da się przygotować na bieżąco, a trzeba je podgrzać? Salamandry gastronomiczne świetnie poradzą sobie z tym zadaniem, a potrawy w nich podgrzane nie tracą świeżości i smaku.
Modny i estetyczny wystrój sali restauracyjnej jest bardzo potrzebny, by przyciągnąć klientów, ponieważ pierwsze wrażenie jest tym, co najbardziej zaprasza gości do środka. Jeśli budżet bardzo Cię ogranicza, wystrój może być bardzo skromny, ale nowoczesny i spójny.
Dla restauratorów dysponujących dużymi kwotami dużo lepiej jest od początku zainwestować w oryginalny i intrygujący wygląd wnętrza. Ponadto warto zapewnić gościom również przestrzeń na zewnątrz, w której będą mogli cieszyć się nie tylko pysznym jedzeniem, lecz także świeżym powietrzem. Na chłodniejsze dni warto postawić w restauracyjnym ogródku gazowe lampy grzewcze, które ogrzeją gości nawet zimą.
Innym ciekawym udogodnieniem dla gości jest wygenerowany kod QR, który można zeskanować, zamiast korzystania z menu. Taki kod powinien być umieszczony na stolikach z informacją, do czego służy.
Takie menu jest nie tylko ekologiczne (ponieważ nie wykorzystuje papieru ani plastiku), lecz także bezpieczne dla gości w czasach, które obecnie panują. Dotykane wielokrotnie przez wielu gości dziennie karty dań są siedliskiem bakterii i wirusów. Takie nowoczesne i higieniczne rozwiązanie wprowadzane jest w wielu nowych restauracjach.
Otwarcie własnej restauracji to duży wydatek, a także wyzwanie dla początkującego restauratora. Proces prowadzący od pomysłu do jego realizacji nie zawsze jest szybki i przebiega bezproblemowo. Lokal gastronomiczny powinien wyróżniać się na tle konkurencji i wypełniać braki na rynku. Postaraj się stworzyć nowoczesne i atrakcyjne miejsce, do którego goście będą często i chętnie wracać.
Zdj. główne: shawnanggg/unsplash.com