Jakie przetwory zrobić z owoców latem?

Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis

Artykuł sponsorowany

Kiedyś każda dobra gospodyni musiała mieć w domu spiżarnię pełną przetworów. To dobry sposób na przygotowanie porcji witamin przed zimą. Robione przez nasze babcie i mamy, teraz wracają do łask. 

Przetwory, które zrobimy latem 

Mimo tego, że na sklepowych półkach jest ich mnóstwo, warto zrobić je samodzielnie. Najpopularniejszymi przetworami na słodko są te w postaci dżemów, pasteryzowanych soków i kompotów. Popularne są też owocowe przeciery dla niemowląt. Marmolady będą doskonałym dodatkiem do różnego rodzaju wypieków i deserów. Soki wykorzystasz jako rozgrzewający syrop do herbaty. Zrobisz je z sezonowych owoców. W czerwcu trwa sezon na truskawki. Przetwory wykonasz wtedy też z poziomek, agrestu i czereśni. W lipcu będą to na przykład jeżyny, wiśnie, morele, czy porzeczki. Możesz wykorzystać też niektóre owoce z poprzedniego miesiąca, takie jak truskawki. W sierpniu postaw na różne rodzaje śliwek. Dostępne są także gruszki, jabłka oraz maliny. Gdy nie wiesz kiedy występują jakie owoce, odwiedź lokalny targ. O dokładne rodzaje możesz zapytać sprzedawców. Tam najlepiej zaopatrzyć się w produkty do swoich przetworów. 

Jeśli jednak nie masz dostępu do sezonowych owoców, postaw na produkty kupne. Przetwory owocowe ze sprawdzonych firm są równie zdrowe, jak te domowe. Oszczędzają nam dużo czasu. Przydatne są również, kiedy nie mamy odpowiednich umiejętności, żeby je wykonać.

Na słono przygotujesz różne kiszonki i produkty marynowane w occie. Kiszenie to jedna z najstarszych metod przedłużania trwałości produktu. Marynaty także świetnie sprawdzają się w tym celu. Jeśli chodzi o warzywa, to w czerwcu najpopularniejsze są młode buraki. W lipcu pojawiają się ogórki, które przyrządzisz na wiele sposobów. Możesz zrobić też przetwory z cukinii, kalarepy oraz bakłażana. Sierpień to najlepszy czas na przygotowanie ogórków gruntowych i pomidorów. Pomidory możesz przyszykować także w wersji na słodko, przykładowo w postaci marynaty. Pod koniec sierpnia pojawią się też niektóre grzyby. Chociaż sezon na nie przypada dopiero na jesień. Przetwory są doskonałym pomysłem na wzbogacenie dań. Te zrobione na słono będą pasowały do większości tradycyjnych potraw. Są pysznym dodatkiem do obiadów. Sprawdzą się nawet jako przekąski. 

Właściwości zdrowotne przetworów 

Kiszenie jest znane na świecie od tysięcy lat. Kiszonki to naturalne probiotyki. Dzięki temu wspomagają pracę układu pokarmowego. Wpływają korzystnie na procesy trawienne. Bardzo dobrze działają na odporność. Posiadają wiele zdrowych witamin, na przykład C, A oraz E. Ze względu na ich wysoką zawartość mogą być używane jako naturalne suplementy diety. Najlepiej spożywać kiszonki wykonane samodzielnie, ponieważ wtedy nie zawierają środków konserwujących. W Polsce najczęściej kisimy kapustę, buraki oraz ogórki. Warto wypróbować tę metodę konserwowania żywności na czosnku, gruszkach, czy śliwkach. Kiszone ogórki są dodatkowo produktem niskokalorycznym. Są bogatym źródłem błonnika, witaminy A oraz K. Również są dobrą alternatywą dla świeżych warzyw w sezonie zimowym. 

Marynowanie potraw jest bezpiecznym sposobem na przechowywanie jedzenia. To konserwowanie przy użyciu octu. Głównie wykorzystuje się ten sposób dla wzmocnienia smaku i trwałości. Marynowane owoce i warzywa są nadal bogate w cenne składniki odżywcze. Najczęściej robi się w ten sposób ogórki konserwowe. Tej metodzie możesz poddać również czerwoną paprykę i różne owoce. W tym przypadku do octu dodaje się dodatkowo odrobinę cukru. Marynowany czosnek działa jak naturalny antybiotyk. Taki przetwór wzmocni odporność organizmu. Będzie doskonałym dodatkiem do diety na zimę i jesień. 

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*