Nie wyobrażasz sobie zaczynania dnia bez filiżanki aromatycznej kawy? Witaj w grupie. Dla niektórych z nas wybranie się do naszej ulubionej kawiarnii w dobie pandemii to nie lada kłopot. Dlatego nie czekaj i urządź swoją własną mini kawiarnię w domu!
Żaden klient nie wróciłby do kawiarni, w której podaje się najzwyklejszą supermarketową kawę. Spraw sobie przyjemność i zaopatrz się w produkty pochodzące tylko od renomowanych palarni. Wybieraj kawy ziarniste – w przeciwieństwie do mielonych posiadają głęboki, jedwabisty smak i intensywny aromat. Do ich przygotowania potrzebne ci będą młynki ręczne do kawy, które zapewnią, że poczujesz się jak prawdziwy barista.
Kawowiec to egzotyczna roślina, którą jednak z łatwością można uprawiać w warunkach domowych. Wystarczy przestrzegać kilku zasad. Do zdrowego wzrostu (potrafi osiągnąć od 150 do 200 cm wysokości) potrzebuje rozproszonego światła. Powinna być więc stawiana w dobrze oświetlonych miejscach, ale tak, aby jej delikatne liście nie zostały przypalone przez słońce. Parapet to nienajlepsze dla niej miejsce. Również wystrzegaj się od stawiania jej tam, gdzie jest narażona na kontakt z przeciągiem.
Jeśli zamiast sadzonki masz w posiadaniu ziarna kawowca, zasiej je jak najszybciej od momentu kupienia. Wcześniej jednak zamocz je w letniej wodzie na 24 godziny, a potem ściągnij z nich skórkę. Kawowiec można sadzić w każdej porze roku, ale zakwitnie dopiero po dwóch latach w sezonie letnim.
Roślina lubi wodę, ale staraj jej się nie utopić. Również zwracaj uwagę na temperaturę, na którą jest wystawiona. Kawowiec pochodzi z Afryki, więc nie jest rośliną przystosowaną do niskich temperatur.
Pamiętaj, że owoce zrodzone przez kawowiec uprawiany w warunkach domowych z reguły nie nadają się do sporządzenia kawy – nie znaczy to, że nie możesz spróbować. Im lepiej zadbasz o roślinę, tym bardziej ci się odwdzięczy.
Spieniacze do kawy to mus dla każdego kawoholika, który sprawi, że mleko zamieni się w gęstą, puszystą piankę. Pomocne w mini kawiarni będą ci również termometr i waga, dzięki którym będziesz w stanie kontrolować właściwą temperaturę „mikstury” oraz ilość ziaren potrzebnej do jej sporządzenia.
Jeśli nie lubisz fusów w swojej kawie (a kto lubi?), odbijak będzie twoim wybawieniem. Nie zapomnij też o odpowiednich przyprawach. Skórka pomarańczy czy szczypta cynamonu dodadzą nie tylko smaku, ale i posłużą za dekorację do twojej filiżanki.
W kawiarence nie może zabraknąć biszkoptów. Zaopatrz się w urządzenia dla cukierni i każdego dnia ciesz się smakiem lukrowanych ciasteczek podanych do świeżo zmielonej kawy.
Czujesz, że twojemu kącikowi czegoś brakuje? Zadbaj o odpowiedni wystrój pomieszczenia i odwzoruj przytulną atmosferę prawdziwej kawiarni dzięki kilku tematycznym akcesoriom. Dobrym pomysłem są plakaty i dzieła sztuki powiązane z procesem tworzenia kawy czy przedstawiającym jej ziarna. Na ścianie możesz również zawiesić swoje własne “menu” – czyli tablicę kredową ze spisanymi zamówieniami, ofertą specjalną na dziś lub zwyczajną listą zakupów, jeśli chcesz wykorzystać tę ozdobę w praktyczny sposób.
W kącie postaw mały okrągły stolik barowy, najlepiej wykonany z przypalanego drewna i z miękkim obiciem. Twoja paleta kolorystyczna powinna być ciemna i oscylować między różnymi odcieniami zieleni, brązu, błękitów i szarości. Dzięki temu wyborze kolorów i materiałów stworzysz przytulne, spokojne miejsce do relaksu, którego pozazdrości ci niejeden miłośnik kawy.
Źródło zdjęcia: Designed by Freepik