Przechowywanie warzyw w domu wbrew pozorom nie jest takie łatwe. Istnieje wiele zasad co do tego, w jakich warunkach należy trzymać jarzyny w domu. Aby zadbać o ich świeżość przez długi czas, należy wiedzieć o podstawowych zasadach. Zapoznaj się z naszym poradnikiem i przekonaj się, w jaki sposób i w jakich warunkach należy przechowywać warzywa.
Przechowując warzywa w domu, należy zwrócić uwagę na ich jakość i wygląd już w sklepie. Im świeższe jarzyny kupisz, tym lepiej. Jeśli marchew lub ziemniaki wyglądają na nieświeże i uschłe, to lepiej wybierz się na zakupy gdzieś indziej, ponieważ takie produkty nie będą zdrowe i smaczne. Jednak nie można brać również tych warzyw, które są doskonale wypolerowane i niemal świecą.
To może oznaczać tylko jedno – nafaszerowane są chemią, przez co wyglądają idealnie. Lepiej sięgnąć po marchewkę, która wygląda soczyście, ale jest ubrudzona ziemią lub rzodkiewki nieco zabrudzone błotem. W domu przed zjedzeniem można je delikatnie przemyć pod wodą, a będą czyste, smaczne i zdrowe. Liczy się również to, czy powierzchnia produktów nie jest uszkodzona. Jeśli widoczne są pęknięcia na pomidorach, papryce lub ziemniakach, to mogą się w nich rozwijać mikroorganizmy, które przejdą na zdrowe warzywa. Po zakupie należy odciąć nacie, ponieważ bez nich jarzyny na dłużej zachowują świeżość.
Bardzo ważne jest także to, by były one przechowywane w prawidłowej temperaturze. Wszystkie produkty mają swoje określone potrzeby i trzeba się do nich zastosować, by zachowały świeżość na dłużej. Nie można ich przechowywać w plastikowych reklamówkach i pojemnikach, ponieważ nie dopuszczają powietrza, a co więcej są to materiały rakotwórcze. Lepiej sprawdzają się szklane opakowania, ponieważ są łatwe do utrzymania w czystości.
Większość jarzyn można przechowywać w lodówce. Trzeba jednak pamiętać o kilku ważnych elementach. W przypadku warzyw zielonych nie można ich przykrywać i odcinać od dopływu powietrza – w zamknięciu wytwarzają rakotwórcze azotany, które są niebezpieczne dla zdrowia.
Jeśli w lodówce znajdują się specjalne szuflady przeznaczone do przechowywania warzyw i owoców, to warto wyłożyć je papierowymi ręcznikami. W takich miejscach tworzy się duża wilgoć, która może doprowadzić do zepsucia się produktów i ich zgnicia. Papierowe ręczniki wchłoną wilgoć, dzięki czemu stworzysz idealne warunki do trzymania świeżych i naturalnych produktów w domu. Warto pamiętać, że warzywa takie jak:
powinny być przechowywane w najniższej szufladzie w lodówce. Dzięki temu nie stracą swojej jędrności i smaku.
Do trzymania warzyw w lodówce przydać się mogą szklane pojemniki, które nie wytwarzają żadnych groźnych dla zdrowia związków chemicznych. Doskonale sprawdzają się miseczki, które mają w zestawie dopasowane pokrywki z dziurkami, dzięki czemu zachowana zostanie stała cyrkulacja powietrza.
>> Zobacz też: Co zrobić ze szparagów?
Polecane są również pojemniczki ze zwykłymi pokrywkami, by intensywność zapachu świeżych ziół nie przechodziła na inne produkty w lodówce.
Istnieją jednak warzywa, których przechowywanie w lodówce nie jest wskazane. To między innymi czosnek, który zachowa swoją świeżość i intensywny smak, jeśli będzie trzymany na świeżym powietrzu, na przykład w wiklinowym koszyku. Wiele osób uważa, że cebula powinna być chowana do lodówki, jednak prawda jest taka, że najdłużej zachowa świeżość, jeśli będzie w zacienionym i ciepłym miejscu.
Problemem dla gospodyń jest trzymanie szparagów. Najlepiej schować je do pojemnika z wodą, dzięki czemu można je będzie wykorzystać nawet po paru dniach. Ogórki i pomidory nie lubią zimna. Należy je chować w miejscach ciepłych. Zachowają swój wygląd i właściwości, jeśli trzymane będą w pojemnikach szklanych lub koszykach wiklinowych. W sezonie jesiennym, kiedy w sklepach można dostać dynie, warto zdecydować się na jej zakup. Dostarcza wielu witamin i minerałów, a posiłki z niej wykonane są naprawdę smaczne. Może być trzymana w domu nawet przez kilka tygodni, jeśli ustawiona jest w zacienionym i chłodnym miejscu.
Znając te wszystkie zasady, bez trudu można zachować świeżość i oryginalny smak warzyw trzymanych w domu.