Arbuz latem często gości w naszych domach. Niektórzy tuż przed spożyciem, skrupulatnie pozbywają się pestek, a inni wręcz przeciwnie – pochłaniają je razem z owocem. Czy pestki arbuza można jeść?
Okazuje się, że pestki arbuza mają wiele składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie i samopoczucie. Można je spożywać wraz z arbuzem, ba – warto z nich przygotować też inne posiłki. Przykładem tu jest upieczenie ich z oliwą z oliwek, co może stanowić doskonałą przekąskę. Garść pestek z arbuza można też jeść w sałatce, zupełnie tak jak słonecznik czy orzeszki.
Wiesz już, że można jeść pestki z arbuza. Czy są one smaczne? Przypominają nieco nasiona słonecznika, ale mogą mieć posmak orzechowy.
Jedzenie pestek arbuza jest całkiem dobrym pomysłem. Wszystko przez to, że są zdrowsze w porównaniu z innymi przekąskami, po które często sięgamy oglądając telewizję czy czytając książkę. Warto jednak zaznaczyć, że dla niektórych osób mogą być kaloryczne – 100 g suszonych nasion to 557 kcal.
Pestki arbuza są źródłem magnezu, żelaza i kwasu foliowego. Szybko można nadrobić nimi braki w swoim organizmie. Pozytywnie wpływają też na układ krążenia, ze względu na zawartość kwasów omega-6. Regularne spożywanie pestek arbuza dobrze wpływa na regulowanie ciśnienia krwi oraz chronią przed uszkodzeniami komórek. Dlaczego? Zawierają przeciwutleniacze, które neutralizują wolne rodniki.