Zastosowanie i właściwości oliwy z oliwek

Artykuł sponsorowany

Oliwa z oliwek to wyjątkowy produkt, który sprawdzi się nie tylko w kuchni, ale również w kosmetyczce. Sprawdź jej niezwykłe właściwości i przekonaj się, że warto mieć ją pod ręką w swoim domu!

Oliwa z oliwek na skórę

Być może słyszałaś już o barierze hydrolipidowej. To unikalna struktura produkowana przez Twoją skórę i chroniąca ją przed uszkodzeniami i substancjami, które mogą mieć na nią niekorzystny wpływ. Warto jednak pamiętać o tym, że ludzka skóra, ani w ogóle organizm, nie są w stanie produkować wszystkich potrzebnych mu składników – między innymi NNKT, czyli niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Te kwasy możesz znać również pod nazwą omega-3 i omega-6.

Żeby dostarczyć ich swojej skórze (która następnie wykorzysta je do obrony przed wrogimi czynnikami), musisz zadbać o odpowiednią pielęgnację. W odbudowie bariery hydrolipidowej pomoże Ci bardzo prosta kombinacja kosmetyków: przy wieczornej pielęgnacji, na umytą i osuszoną skórę, nałóż oliwę z oliwek, a następnie krem okluzyjno-nawilżający. Taki zabieg pomoże Ci w odbudowie bariery hydrolipidowej, dzięki czemu skóra będzie wyglądała młodziej i zdrowiej.

Możesz wybrać też inny olej – na przykład olej z czarnuszki, olej konopny albo olej z ogórecznika – a jeśli zdecydujesz się na oliwę, szeroką ofertę znajdziesz w oliwa z oliwek sklep internetowy.

Oliwa z oliwek i jej zdrowotne właściwości

Kompozycja NNKT w oliwie z oliwek jest korzystna nie tylko dla skóry, ale również dla całego ciała. Warto podkreślić, że stosowanie jej jako kuchennego tłuszczu wiąże się z szeregiem korzyści zdrowotnych – pozytywnym wpływem na układ krążenia, w tym zapobieganiu nadciśnieniu tętniczemu i miażdżycy, zmniejszonym ryzykiem otyłości i zespołu metabolicznego, a także profilaktyką cukrzycy typu 2. Ten wpływ jest warunkowany właśnie przez kwasy omega-3 i omega-6, często specjalnie suplementowane przez osoby z ich niedoborem.

Dodatkowo, kiedy w Twojej kuchni pojawi się oliwa z oliwek sklep online, możesz spodziewać się nie tylko dostarczenia odpowiedniej kompozycji tłuszczów do posiłków. Oliwa zawiera również witaminy E i K oraz niewielkie ilości wapnia, potasu i przeciwutleniaczy. Te ostatnie są ważne dla organizmu, ponieważ opóźniają proces starzenia się i chronią struktury komórkowe przed zniszczeniem.

Oliwa z oliwek w kuchni

Decydując się na oliwa hiszpańska sklep wybierasz nie tylko zdrowy tłuszcz, ale również zapewniasz sobie przyjemne doznania zapachowo-smakowe. W zależności od Twoich preferencji, możesz zdecydować się na smaki pikantne, słodkie, gorzkie, a nawet owocowe.

Zapach oliwy nie jest tak „narzucający się” jak aromaty innych olejów. Dzięki temu smażenie wydaje się lżejsze i pozwala wybić się smakom i zapachom przygotowywanych potraw. Jej szczególne właściwości potrafią też podkręcić i uwydatnić smak posiłków, a poza tym doskonała do tworzenia sosów sałatkowych czy w roli dodatku do pizzy.

Zdj. główne: Quin Engle/unsplash.com

Napisz komentarz

Reklama