Rozgrzewające napoje idealne na jesień

Artykuł sponsorowany

Ciemne i chłodne wieczory sprzyjają częstemu przebywaniu w domu, gdzie ładujemy baterie przy serialu, grze lub ciekawej książce. Brakuje już tylko idealnie rozgrzewającego napoju, przy którym pozwolimy sobie na pełnię relaksacji.

Jesień to dobry czas, żeby chociaż na chwilę się zatrzymać i przestać działać na pełnych obrotach – to pora, żeby zadbać o swoje zdrowie psychiczne, znaleźć harmonię między życiem a pracą, a także zrobić sobie detoks od ciągłego bycia online. Zainspiruj się jesiennymi przepisami i zrób sobie przerwę.

Złote mleko

To napój wywodzący się z tradycyjnej medycyny hinduskiej. Złote mleko ma właściwości przeciwwirusowe i przeciwzapalne, a także pomaga zwalczać infekcje. Może być pomocne dla osób, które mają problemy z zaśnięciem. Aby przygotować napój, podgrzej w rondelku mleko, ale go nie gotuj. Mleko może być krowie lub wegańskie – szczególnie owsiane świetnie sprawdzi się w tej roli. Do 250 ml mleka dodaj łyżeczkę sproszkowanej kurkumy, łyżeczkę cynamonu, szczyptę pieprzu cayenne i pół łyżeczki startego imbiru. Możesz osłodzić napój za pomocą cukru trzcinowego, syropu klonowego lub miodu.

Kawa z korzennymi przyprawami

Jesienna aura często budzi w nas senność, na co może pomóc aromatyczna kawa – najlepiej przygotowana ze świeżo zmielonych ziaren, o wyrazistym smaku i odpowiednio przyprawiona. Jesienią świetnie sprawdzą się kawy jednorodne, pochodzące z jednego regionu upraw. Ziarna z Kostaryki mają w sobie nuty karmelowe, orzechowe i owocowe z przewagą brzoskwini – może to być ciekawa opcja, która doda Ci energii i rozgrzeje w chłodny wieczór. Jeśli lubisz korzenne nuty, dodaj do zaparzonej kawy ¼ łyżeczki cynamonu i kardamonu. Dobrze sprawdzi się także przyprawa do piernika oraz zmielony imbir. Do kawy możesz dolać spienione mleko i osłodzić napój syropem klonowym, daktylowym albo miodem.

Jeśli lubisz smak kawy, ale po jej wypiciu, nie możesz zasnąć, sprawdź kawy ziarniste w limitowanej edycji. Do wyboru są kawy bezkofeinowe, jak również wyrafinowane ziarna z różnych stron świata. Przykładowo w wariancie meksykańskim znajdziesz kuszące połączenie miodu i wanilii. Szeroki wybór kaw i porady baristy znajdziesz na: https://mkfresh.pl/.

Jesienna herbata

Czarna herbata z dodatkami to jesienna klasyka. Po zaparzeniu 250 ml w dzbanku, dodaj 15 ml soku malinowego, po szerokim plastrze cytryny i pomarańczy, łyżeczkę starkowanego imbiru i kilka goździków. Najlepiej, jeśli nabijesz nimi pomarańczę, bo dzięki temu nie będą pływały po całym dzbanku. Jesienna herbata świetnie smakuje z korzennymi ciasteczkami.

Gorąca czekolada z chili

Gorącą czekoladę możesz przygotować z mleka krowiego albo w wersji wegańskiej. Rozpuść w kąpieli wodnej 20g gorzkiej czekolady wraz z 50 g mleczka kokosowego albo śmietanki. Do 200 ml mleka, dodaj rozpuszczoną czekoladę, 10g kakao i szczyptę chili. 

Napar z cytrusów i imbiru

Aby przygotować napar, potrzebujesz najpierw dokładnie obrać imbir ze skórki. Zetrzyj go na tarce na drobne kawałki, a potem wrzuć do garnka, zalej wodą i gotuj na wolnym ogniu przez kwadrans. Napar należy przelać do słoika i trzymać w lodówce albo spasteryzować. Wlej do kubka ok. 50 ml naparu i zalej go gorącą wodą. Dodaj plastry pomarańczy i cytryny. Wedle uznania przypraw napój kurkumą lub goździkami.

Zdjęcie główne: Miti/unsplash.com

Napisz komentarz

Reklama