Orzeźwiające przepisy na lemoniadę!
Zastanawiasz się, jaki napój ugasi Twoje pragnienie w lecie? Lemoniada to świetne rozwiązanie, w dodatku jest bardzo prosta w przygotowaniu, a składniki do jej wykonania są tanie i łatwo dostępne. Przeczytaj artykuł, by sprawdzić, jak ją przyrządzić!
Świeże owoce są idealną bazą do stworzenia domowej lemoniady tym bardziej, jeśli jesteś właścicielem ogródka. Sezon na truskawki i arbuzy trwa w lecie w pełni, warto więc wykorzystać okazję do przygotowania orzeźwiającego napoju. Kilka kostek lodu i plasterek cytryny lub pomarańczy i gotowe! W dodatku lemoniada przygotowana przez Ciebie pozbawiona będzie sztucznych substancji słodzących. Samo zdrowie!
Klasyczna lemoniada
Do stworzenia tego napoju potrzebować będziesz jedynie wody, szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytrusów i pół szklanki miodu.
Słodką bazę przygotuj, mieszając pół szklanki ciepłej wody z miodem. Połącz składniki ze sobą i zostaw do ostygnięcia. Do dzbanka nalej zimnej wody, dodaj sok z cytryny lub pomarańczy i wystudzony syrop. Mieszankę możesz wzbogacić przez dodanie listków mięty i kilku kostek lodu.
Wariacja z tymiankiem
Kolejna propozycja będzie połączeniem smaku pomarańczy i cytryny z nutą tymianku. Do stworzenia napoju będziesz potrzebować:
- szklanki soku z cytryny,
- szklanki soku z pomarańczy,
- kilku plastrów pomarańczy,
- wody,
- gałązki tymianku.
Połącz składniki ze sobą i dodaj kilka kostek lodu dla dodatkowego orzeźwienia. Lemoniada nabierze wyjątkowego aromatu, jeśli tymianek poleży w niej dłuższą chwilę.
Lemoniada o smaku malinowym
Składniki:
- szklanka malin,
- pół szklanki cukru lub miodu,
- woda,
- szklanka świeżego soku z cytryny.
Maliny umyj i wrzuć do wysokiego naczynia. Rozdrobnij je widelcem i zalej wodą wymieszaną z miodem i sokiem z cytryny. Możesz do smaku dorzucić liście mięty lub tymianku. Całość odstaw na kilkanaście minut, by lemoniada nabrała posmaku malinowego.
Lemoniada hibiskusowa
Do przygotowania tej propozycji będą niezbędne:
- 4 szklanki zaparzonej wcześniej herbaty z hibiskusa,
- pół szklanki miodu,
- cukier,
- szklanka soku z cytryny lub pomarańczy,
- woda.
Wymieszaj składniki ze sobą. Bardzo ważne, by herbata była wcześniej wystudzona. Możesz dodać kilka kostek lodu lub liść mięty, według upodobania.
Lemoniada arbuzowa
Do stworzenia tego napoju będziesz potrzebować:
- 0.5 kg arbuza,
- 1 l wody gazowanej,
- melisy,
- świeżego soku z cytryny,
- łyżki miodu,
- kilku kostek lodu.
Pozbaw arbuza pestek, pokrój na kawałki, dodaj wyciśnięty sok z cytryny, miód, melisę i wodę. Zblenduj wszystko, by stworzyć jednolitą konsystencję. Podawaj schłodzoną.
Lemoniada o smaku brzoskwiniowym
Składniki, których potrzebujesz:
- szklanka soku z cytryny,
- pół szklanki soku brzoskwiniowego,
- 2 całe brzoskwine,
- kilka listków bazylii,
- pół szklanki miodu,
- woda gazowana.
Brzoskwinie pozbaw skórki i pokrój na kawałki, dodaj wodę, miód, sok z brzoskwini i cytryny. Wymieszaj wszystko i na końcu dodaj listki bazylii.
Lemoniada ananasowa
Składniki, potrzebne do przygotowania lemoniady ananasowej:
- ananas,
- woda,
- cytryna,
- łyżka miodu,
- świeży imbir,
- szczypta soli.
Ananasa obierz ze skórki i pokrój na kawałki. Zetrzyj na tarce kawałek świeżego imbiru, dodaj do miski z ananasem. Dodaj łyżkę miodu, sól i cytrynę i wymieszaj. Na końcu przeciśnij przez sitko i włóż do lodówki na 20 minut. Po schłodzeniu napoju dodaj liście mięty lub tymianku.
Lemoniada truskawkowa
Składniki:
- woda,
- 0,5 kg świeżych truskawek,
- pół szklanki soku z cytryny,
- ⅓ szklanki miodu,
- świeża mięta.
Truskawki umyj, oddziel od szypułek i zblenduj. Rozpuść miód w małej ilości wrzątku. Połącz składniki z zimną wodą i dodaj listki mięty. Podawaj z kostkami lodu.
Lemoniada z dodatkiem miodu
Do jej przygotowania potrzebujesz:
- pół szklanki miodu,
- pół szklanki cukru,
- wody,
- pieprzu,
- szklanki soku z cytryny.
Rozpuść cukier i miód w małej ilości wrzątku, dodaj do tego sok z cytryny i pieprz. Wymieszaj całość z wodą.
Zdjęcie główne: Jul Chi/unsplash.com