Jul Chi/unsplash.com

Orzeźwiające przepisy na lemoniadę!

Zastanawiasz się, jaki napój ugasi Twoje pragnienie w lecie? Lemoniada to świetne rozwiązanie, w dodatku jest bardzo prosta w przygotowaniu, a składniki do jej wykonania są tanie i łatwo dostępne. Przeczytaj artykuł, by sprawdzić, jak ją przyrządzić!

Świeże owoce są idealną bazą do stworzenia domowej lemoniady tym bardziej, jeśli jesteś właścicielem ogródka. Sezon na truskawki i arbuzy trwa w lecie w pełni, warto więc wykorzystać okazję do przygotowania orzeźwiającego napoju. Kilka kostek lodu i plasterek cytryny lub pomarańczy i gotowe! W dodatku lemoniada przygotowana przez Ciebie pozbawiona będzie sztucznych substancji słodzących. Samo zdrowie!

Klasyczna lemoniada

Do stworzenia tego napoju potrzebować będziesz jedynie wody, szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytrusów i pół szklanki miodu.

Słodką bazę przygotuj, mieszając pół szklanki ciepłej wody z miodem. Połącz składniki ze sobą i zostaw do ostygnięcia. Do dzbanka nalej zimnej wody, dodaj sok z cytryny lub pomarańczy i wystudzony syrop. Mieszankę możesz wzbogacić przez dodanie listków mięty i kilku kostek lodu.

Wariacja z tymiankiem

Kolejna propozycja będzie połączeniem smaku pomarańczy i cytryny z nutą tymianku. Do stworzenia napoju będziesz potrzebować:

  • szklanki soku z cytryny,
  • szklanki soku z pomarańczy,
  • kilku plastrów pomarańczy,
  • wody,
  • gałązki tymianku.

Połącz składniki ze sobą i dodaj kilka kostek lodu dla dodatkowego orzeźwienia. Lemoniada nabierze wyjątkowego aromatu, jeśli tymianek poleży w niej dłuższą chwilę.

Lemoniada o smaku malinowym

Składniki:

  • szklanka malin,
  • pół szklanki cukru lub miodu,
  • woda,
  • szklanka świeżego soku z cytryny.

Maliny umyj i wrzuć do wysokiego naczynia. Rozdrobnij je widelcem i zalej wodą wymieszaną z miodem i sokiem z cytryny. Możesz do smaku dorzucić liście mięty lub tymianku. Całość odstaw na kilkanaście minut, by lemoniada nabrała posmaku malinowego.

Lemoniada hibiskusowa

Do przygotowania tej propozycji będą niezbędne:

  • 4 szklanki zaparzonej wcześniej herbaty z hibiskusa,
  • pół szklanki miodu,
  • cukier,
  • szklanka soku z cytryny lub pomarańczy,
  • woda.

Wymieszaj składniki ze sobą. Bardzo ważne, by herbata była wcześniej wystudzona. Możesz dodać kilka kostek lodu lub liść mięty, według upodobania.

Lemoniada arbuzowa

Do stworzenia tego napoju będziesz potrzebować:

  • 0.5 kg arbuza,
  • 1 l wody gazowanej,
  • melisy,
  • świeżego soku z cytryny,
  • łyżki miodu,
  • kilku kostek lodu.

Pozbaw arbuza pestek, pokrój na kawałki, dodaj wyciśnięty sok z cytryny, miód, melisę i wodę. Zblenduj wszystko, by stworzyć jednolitą konsystencję. Podawaj schłodzoną.

Lemoniada o smaku brzoskwiniowym

Składniki, których potrzebujesz:

  • szklanka soku z cytryny,
  • pół szklanki soku brzoskwiniowego,
  • 2 całe brzoskwine,
  • kilka listków bazylii,
  • pół szklanki miodu,
  • woda gazowana.

Brzoskwinie pozbaw skórki i pokrój na kawałki, dodaj wodę, miód, sok z brzoskwini i cytryny. Wymieszaj wszystko i na końcu dodaj listki bazylii.

Lemoniada ananasowa

Składniki, potrzebne do przygotowania lemoniady ananasowej:

  • ananas,
  • woda,
  • cytryna,
  • łyżka miodu,
  • świeży imbir,
  • szczypta soli.

Ananasa obierz ze skórki i pokrój na kawałki. Zetrzyj na tarce kawałek świeżego imbiru, dodaj do miski z ananasem. Dodaj łyżkę miodu, sól i cytrynę i wymieszaj. Na końcu przeciśnij przez sitko i włóż do lodówki na 20 minut. Po schłodzeniu napoju dodaj liście mięty lub tymianku.

Lemoniada truskawkowa

Składniki:

  • woda,
  • 0,5 kg świeżych truskawek,
  • pół szklanki soku z cytryny,
  • ⅓ szklanki miodu,
  • świeża mięta.

Truskawki umyj, oddziel od szypułek i zblenduj. Rozpuść miód w małej ilości wrzątku. Połącz składniki z zimną wodą i dodaj listki mięty. Podawaj z kostkami lodu.

Lemoniada z dodatkiem miodu

Do jej przygotowania potrzebujesz:

  • pół szklanki miodu,
  • pół szklanki cukru,
  • wody,
  • pieprzu,
  • szklanki soku z cytryny.

Rozpuść cukier i miód w małej ilości wrzątku, dodaj do tego sok z cytryny i pieprz. Wymieszaj całość z wodą.

Zdjęcie główne: Jul Chi/unsplash.com

Napisz komentarz

Reklama