Jaki miód na kaszel wybrać? Domowe sposoby

Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis

Kaszel stanowi uciążliwy i bardzo męczący objaw, który pojawia się podczas przeziębienia lub infekcji górnych dróg oddechowych. Warto jednak przy tym pamiętać, że jest to naturalny i obronny odruch organizmu. 

Kaszel służy odkrztuszaniu flegmy zalegającej w drogach oddechowych. Występują dwa rodzaje kaszlu, kaszel suchy i mokry. Jeśli nie udaje nam się pozbyć flegmy, mowa tutaj o kaszlu suchym, natomiast kaszel mokry ma charakter produktywny. Istnieje wiele sposobów, aby zapobiec kasłaniu, jednak najlepszy z nich to domowa kuracja miodowa. Jest to najlepsza metoda w walce z kaszlem. Miód jest produktem wszystkim dobrze znanym, który ma wiele cennych właściwości. Najczęściej jest stosowany jako zamiennik cukru do herbaty. Jego spożywanie wzmacnia odporność i stanowi pierwsze lekarstwo w przypadku pojawiającego się przeziębienia. 

Czy miód pomaga wyleczyć kaszel?

Przeziębienie, a tym samym kaszel jest spowodowany infekcją bakteryjną i wirusową. Najczęściej pojawiają się wiosną i jesienią. Najlepiej wtedy sięgnąć po miód, który ma działanie przeciwgorączkowe, przeciwzapalne i przeciwbólowe. Przyczynia się do zmniejszenia obrzęku błon śluzowych i rozrzedza wydzielinę zalegającą w układzie oddechowym. Miód w swoim składzie ma ogromną ilość witamin i składników mineralnych. Dzięki kwasom fenolowym i flawonoidom zwalcza infekcję bakteryjną. Ich zawartość w prosty sposób można sprawdzić, im miód ma ciemniejszy kolor, tym posiada większą ilość kwasów. Miód ma intensywny zapach, który zawdzięcza prozdrowotnym olejkom eterycznym pochodzącym z roślin. 

Te wszystkie składniki gwarantują, że miód poradzi sobie nie tylko w walce z kaszlem, ale również w zapaleniu oskrzeli, błony śluzowej nosa oraz gardła i w problemach z migdałkami. Miód należy spożywać w przypadku wystąpienia przeziębienie, ale także przez cały rok, co przyczynia się do poprawienia odporności. 

Jaki miód jest najlepszy na kaszel suchy?

Najbardziej uciążliwy jest kaszel suchy, który pojawia się głównie w nocy i jest bardzo męczący. Zamiast stosować leki łagodzące kaszel, dobrym rozwiązaniem jest spożywanie miodu, który ma zbliżoną skuteczność przeciwkaszlową. W tym przypadku najbardziej polecany jest miód eukaliptusowy i miód gryczany – najczęściej stosowany jest w przypadku zapalenia oskrzeli, ponieważ ma działanie wykrztuśne, co pomaga uruchomić proces oczyszczania dróg oddechowych. W tym przypadku przekształci kaszel suchy, w kaszel mokry.

Dodatkowo miód gryczany wzbogaca dietę o rutynę i cynk – odgrywają dużą rolę we wsparciu układu odpornościowego.

Miód gryczany sprzyja też w leczeniu problemów z sercem i układem krążenia. Można go spożywać jako dodatek do herbaty, dodając dopiero wtedy, gdy lekko wystygnie, ponieważ wrzątek zabija wartości odżywcze w nim zawarte. Silniejsze działanie ma jednak wtedy, gdy miód rozpuścimy w letniej wodzie. 

Jaki rodzaj miodu warto spożywać, chcąc zwalczyć mokry kaszel?

Kaszel mokry już sam w sobie jest pozytywnym zjawiskiem, gdyż podczas niego wykrztuszamy zalegającą w drogach oddechowych wydzielinę. Jednak można pomóc sobie domowymi miksturami, do których dodajemy miód nawłociowy. Charakteryzuje się on wysoką aktywnością antybiotyczną. Jego głównym zadaniem jest zabezpieczenie układu oddechowego przed nadkażeniem bakteryjnym. Jeśli nie wspomożemy odpowiednio szybko organizmu w walce z infekcją wirusową, to zalegająca wydzielina można stać się doskonałą pożywką dla bakterii.

Dla szybszego i najbardziej skutecznego działania dobrze jest połączyć miód nawłociowy ze zmielonymi nasionami anyżu. W tym celu do słoiczka dodaj cztery łyżki miodu i jedną łyżkę anyżu. Tak przygotowane lekarstwo, należy przyjmować trzy razy dziennie po płaskiej łyżeczce.

Drugim sprawdzonym sposobem jest przyrządzenie syropu. Do słoiczka dodaj sok wyciśnięty z trzech cytryn, 6 przeciśniętych przez praskę ząbków czosnku, pół szklanki miodu i pół szklanki przegotowanej, letniej wody. Syrop jest gotowy do spożycia dopiero po upływie doby, gdy wszystkie składniki dobrze się przegryzą. Należy go przechowywać w lodówce i przyjmować 3 razy dziennie w przypadku osób dorosłych, i dwie łyżeczki dziennie w przypadku dzieci. 

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*