Nasiona marchwi w ogrodzie warzywnym – kilka porad dla początkujących ogrodników

Artykuł sponsorowany

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść artykułu i osobiste poglądy autora.

Nasiona marchwi można kupić w każdym sklepie ogrodniczym, a także w wielu supermarketach. Marchew jest wykorzystywana w polskiej kuchni bardzo często, dlatego dobrze jest zadbać, żeby mieć dostęp do warzyw najwyższej jakości. Niestety kupując to warzywo w sklepach nie mamy wiedzy o tym, w jakich warunkach wzrastało, czy nie jest zanieczyszczone szkodliwymi substancjami.

Nasiona marchwi a samodzielna uprawa – co powinniśmy wiedzieć

Marchew jest jednoroczną lub dwuletnią rośliną wchodzącą w skład rodziny selerowatych. Posiada ona wzniesioną i pustą wewnątrz łodygę, pierzastosieczne liście, drobne, małe kwiaty koloru białego (okres kwitnienia rozpoczyna się w czerwcu i trwa do jesieni). Marchew uprawiana jest dla korzenia spichrzowego (służy on do magazynowania substancji pokarmowych) o barwie pomarańczowej, żółtawej, białawej, pomarańczowo-czerwonej, a nawet purpurowej. Korzeń marchwi zawiera między innymi karotenoidy, witaminy z grupy B, witaminę C, witaminę K, witaminę E, a także minerały – wapń, fosfor, miedź czy żelazo. Marchew zaliczana jest do roślin owadopylnych i miododajnych.

Uprawa marchwi w przydomowym ogrodzie nie jest zadaniem trudnym, pod warunkiem, że zapewnimy jej właściwe stanowisko. Roślina ta dobrze radzi sobie w naszym klimacie, gdyż jest w stanie rosnąć w temperaturach od 5 do nawet 35 stopni Celsjusza.

Nasiona marchwi sadzi się bezpośrednio do gruntu w terminie od marca do czerwca. Idealna gleba dla tej rośliny jest piaszczysto-gliniasta, o pH pomiędzy 6 a 6,5, zasobna w składniki pokarmowe, lekka, umiarkowanie wilgotna, koniecznie o małej zawartości azotu.

Odpowiednie dla marchwi stanowisko powinno być słoneczne (stały dostęp do słońca sprawia, że korzeń marchwi jest najbardziej zasobny w składniki pokarmowe), a jednocześnie przewiewne. Wiatr jest potrzebny, gdyż stanowi poważną przeszkodę dla połyśnicy marchwianki – szkodnika, który zagraża uprawom tego warzywa.

Do niezbędnych zabiegów pielęgnacyjnych w przypadku marchwi zaliczamy regularne podlewanie (jednocześnie musimy pamiętać, że roślina ta nie lubi nadmiaru wody), spulchnianie gleby, odchwaszczanie. Doświadczeni ogrodnicy radzą, żeby nasiona marchwi wysiewać w drugim lub trzecim roku po oborniku. Wysianie ich bezpośrednio po oborniku jest niewskazane, gdyż korzenie będą się w takich warunkach zniekształcać i rozwidlać.

Dobrą praktyką jest uprawa marchwi po roślinach płytko ukorzenionych (świetnym rozwiązaniem jest naprzemienna uprawa marchwi i cebuli). Nie należy jej natomiast sadzić po burakach, selerze czy pietruszce.

Jakie są najpopularniejsze odmiany marchwi?

Polscy ogrodnicy chętnie sięgają po takie odmiany marchwi jak między innymi:

Marchew „Perfekcja”, która jest odmianą późną wydającą pomarańczowo-czerwone korzenie. Jest ona odpowiednia do bezpośredniego spożycia, a także dłuższego przechowywania.

Marchew „Ambrosia” ceniona jest za krótki, bo tylko 70-dniowy okres wegetacji. Korzeniem tej odmiany są długie, stożkowate, o czerwono-pomarańczowym zabarwieniu.

Inną propozycją jest marchew „Purple Haze F1”, czyli odmiana o korzeniach purpurowych. Miąższ tej odmiany jest intensywnie pomarańczowy, co jest wynikiem bardzo wysokiej zawartości karotenoidów. Jest to odmiana zaliczana do średnio-wczesnych.

Marchew „Nantejska” jest odmianą o dość krótkich, walcowatych korzeniach. Odmiana ta zaliczana jest do średnio-wczesnych. Jest ceniona między innymi za kruchy, delikatny i bardzo smaczny miąższ.

Fot.: materiał prasowy Klienta.

Napisz komentarz

Reklama