Napar z majeranku – naturalny i zdrowy

Potrzebujesz ok. 1 min. aby przeczytać ten wpis

Napar z majeranku znany jest najbardziej jako remedium na przeziębienie, jednak jego zastosowanie jest znacznie rozleglejsze. Przekonaj się, dlaczego warto pić napar z majeranku.

Bomba witaminowa

Smak naparu z majeranku jest specyficzny, jednak właściwości prozdrowotne są nieocenione. Ma on w sobie cenne olejki eteryczne, garbniki, związki goryczkowe, flawonoidy, sole mineralne, witaminy z grupy B i A, witaminę C, E, K a także wapń, żelazo, magnez,fosfor, potas i cynk. Jest naturalnym remedium na przeziębienie i grypę, a także na dolegliwości żołądkowe. Pomaga także łagodzić objawy kaszlu, dodatkowo rozgrzewa organizm oraz działa przeciwzapalnie. Zioło należy zbierać w lipcu albo w sierpniu. Ścięte gałązki trzeba związać w pęczki i suszymy w suchym i ciepłym miejscu. 

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*