Pieczeń z karkówki albo kaczka z jabłkami są pyszne, ale upieczenie mięsa wydaje się skomplikowanym procesem. Wcale tak nie jest! Dowiedz się jak długo piec mięso, by było smaczne i soczyste.
Uniwersalna reguła brzmi – 1 godzinna na 1 kg mięsa, w 180°C. Przy mniejszych kawałkach pieczeni jest ona niezawodna. Duże kawałki mięsa, mniej więcej od trzech kilogramów w górę, z racji tego, że muszą piec się dłużej, powinny być traktowane niższą temperaturą, około 150°C. Obniżenie temperatury podczas pieczenia zapobiegnie wysuszeniu mięsa.
Najpopularniejszymi sposobami pieczenia mięsa są: rękaw do pieczenia, garnek rzymski lub naczynie żaroodporne. Wszystkie te naczynia dają gwarancję soczystej pieczeni, swój sposób pieczenia mięsa należy dopasować do swoich preferencji.
Pieczenie mięsa, choć może wydawać się trudne, wcale nie jest czarną magią. Wystarczy odpowiedni sprzęt i trochę cierpliwości, by karkówka na niedzielny obiad zachwyciła Twoich bliskich.