Artykuł sponsorowany
Kuchnia jest pomieszczeniem, w którym przygotowuje się jedzenie, dlatego musi zawsze być czysta. Brud w tym pomieszczeniu jest szczególnie niebezpieczny, ponieważ szkodliwe substancje, pleśń, grzyby i bakterie są poważnym zagrożeniem dla zdrowia. O kuchnię trzeba dbać i odpowiednio ją czyścić. Jak? Podpowiadamy!
Na blatach kuchennych dzieje się większość magii w kuchni. To na nich przygotowywane są produkty do gotowania oraz posiłki bez potowania. W większości przypadków żywność ma w jakiś sposób bezpośredni kontakt z blatem, dlatego zawsze musi być on czysty.
Po każdym gotowaniu przetrzyj blaty szmatką lub gąbką z odrobiną płynu do mycia naczyń lub środkiem do czyszczenia kuchni. Jako że na blacie układa się jedzenie, środek czyszczący powinien być delikatny i ekologiczny. Dzięki temu, że składniki aktywne będą naturalne, środek będzie bezpieczny dla zdrowia.
Warto mieć w kuchni środek dezynfekujący na bazie alkoholu, ponieważ po kontakcie powierzchni z surowym mięsem lub jajkami powinno się je zdezynfekować. Naturalne, ekologiczne i skuteczne środki do czyszczenia kuchni kupisz na stronie internetowej https://www.biopur.org/.
Naturalnym środkiem czyszczącym i dezynfekującym, który możesz zrobić w domu, jest roztwór wody i octu w proporcji 1:1. Jeśli przeszkadza Ci nieprzyjemny zapach octu, możesz do niego wrzucić skórki cytrusów, wtedy płyn będzie pachniał świeżo i owocowo.
Również sprzęty kuchenne, takie jak lodówka, kuchenka, piekarnik czy zmywarka, muszą być regularnie i dokładnie czyszczone. Najlepiej, by kuchenka oraz piekarnik czyszczone były po każdym użyciu. W ten sposób na ich powierzchni nie powstanie nieestetyczna i szkodliwa dla zdrowia warstwa przypalonego wielokrotnie tłuszczu.
Lodówkę warto czyścić raz w tygodniu i rozmrażać mniej więcej trzy razy do roku, by pozbyć się wszystkich zanieczyszczeń. Jeśli coś w lodówce spleśnieje, najlepiej jest ją od razu rozmrozić i dokładnie oczyścić. Ważne też, żeby co jakiś czas wyczyścić zmywarkę, w której gromadzi się kamień, osad ze środków czyszczących i resztki jedzenia. Świetnie sprawdzą się do tego produkty czyszczące kultowej marki Finish. Ponadto używanie całej serii produktów od jednego producenta zwiększa ich efektywność i pozytywnie wpływa na żywotność sprzętu.
Do czyszczenia emaliowanej kuchenki gazowej może posłużyć Ci mleczko czyszczące do tego typu powierzchni, jednak przy szklanej kuchence elektrycznej albo indukcyjnej, granulki mogą porysować powierzchnię. Najbardziej skutecznym i uniwersalnym środkiem czystości w kuchni jest płyn do mycia naczyń. Nadaje się on do mycia każdej powierzchni, od zlewu i baterii kuchennej, przez kuchenki, aż po blaty.
Jeśli masz czas i ochotę pobawić się w małego chemika, niektóre środki do czyszczenia kuchni możesz łatwo przygotować samodzielnie. Wszystkie potrzebne składniki prawdopodobnie masz w domu lub możesz kupić za kilka złotych w każdym sklepie.
O płynie do czyszczenia i dezynfekcji z octu już wiesz, ale ocet ma też kilka innych zastosowań. Doskonale nadaje się do czyszczenia szklanych powierzchni, a także rozpuszcza kamień, dlatego możesz używać go do czyszczenia osadu na kuchence lub w czajniku.
Soda oczyszczona przyda się do czyszczenia przypalonych garnków oraz kuchenki. W garnku wystarczy na kilka minut zagotować wodę z sodą, z kolei na kuchence świetnie zadziała pasta z sody i szczoteczka do zębów. Taką pastą możesz też skutecznie wyczyścić fugi między płytkami na ścianach i podłodze.
Na koniec soda z octem, czyli skuteczny sposób na przeczyszczenie rur z ewentualnych nieczystości. Tę metodę możesz stosować profilaktycznie raz w tygodniu, by zapobiec niedrożności odpływu. By podnieść skuteczność tego zabiegu, warto na koniec zalać odpływ wrzątkiem.
Zdj. główne: Jason Briscoe/unsplash.com