Hiacynt jest popularną rośliną cebulową, którą można uprawiać zarówno w ogrodzie, jak i w doniczce. Kwitnie wiosną i jest jednym z pierwszych kwiatów, które pojawiają się po zimie.
Hiacynt nie ma dużych wymagań, jeśli chodzi o jego uprawę. Zaczyna rozwijać swoje liście i piękne kwiaty charakteryzujące się intensywnym zapachem już przy odrobinie pierwszego wiosennego słońca. Jak uprawiać tę roślinę w domu? Jakie ma wymagania i co warto wiedzieć o jej pielęgnacji?
Hiacynt to roślina pochodząca z Azji Mniejszej. W Polsce uprawiany jest tak zwany hiacynt wschodni. Kwiaty tej rośliny przybierają kolory takie jak:
Charakteryzują się bardzo intensywnym zapachem, który przez niektórych określany jest nawet jako ciężki, dlatego nie każdemu może przypaść do gustu. W uprawie jest około 100 gatunków hiacyntów, a największą popularnością cieszą się te o niebieskich kwiatach, np. Blue Jacket.
Cebule do doniczek należy sadzić w październiku albo listopadzie. Gleba powinna być żyzna – może to być na przykład ziemia kompostowa zmieszana z piaskiem. Dno doniczki powinno być wyłożone drenażem umożliwiającym odpływanie zbyt dużej ilości wody. Cebule w doniczkach powinny być posadzone na głębokości około 9 cm. W przypadku umieszczenia kilku cebul w jednej doniczce trzeba zachować pomiędzy nimi odstęp tak, żeby nie stykały się ze sobą. Po ich posadzeniu należy je podlać i ustawić w ciemnym i chłodnym miejscu na około 10 tygodni. Następnie, gdy pojawią się młode pędy, rośliny należy przenieść do nasłonecznionego miejsca.
Hiacynt nie ma dużych wymagań co do gleby. Ważne, by podłoże było żyzne, dlatego najlepiej, by była to ziemia kompostowa. Należy jednak unikać kwaśnej oraz zbyt wilgotnej. Jeżeli podłoże zawiera glebę kompostową, nawożenie rośliny nie będzie konieczne.
Hiacynt najlepiej rośnie w nasłonecznionych miejscach, dlatego warto położyć go na południowym lub zachodnim parapecie. Roślina charakteryzuje się tym, że jest odporna na
mrozy, a chłodne, wiosenne deszcze i wiatry nie są jej straszne. Istnieją jednak odmiany nieco bardziej wrażliwe, które warto po posadzeniu jesienią okryć warstwą włókniny, gałęzi albo słomy.
To, jaki stopień nawilżenia powinno mieć podłoże hiacynta, zależy przede wszystkim od etapu rozwoju rośliny. Podczas gdy ponad glebą zaczynają pokazywać się wierzchołki pędów, należy utrzymywać stałą, dosyć wysoką wilgotność gleby, jednak warto pamiętać również o tym, by rośliny nie przelewać. Latem hiacynt dość dobrze znosi podłoże suche i należy w tym czasie nieco ograniczyć jego podlewanie.
Hiacynt kwitnie zwykle w okresie od marca do kwietnia. Po tym okresie należy odciąć kwiatostany, gdyż wytwarzają one nasiona, co osłabia cebulę rośliny. Liście natomiast należy zostawić – muszą zwiędnąć samodzielnie. Gdy tak się stanie, można je usunąć, a cebulki pozostawić w ziemi.
Idealna temperatura dla hiacynta doniczkowego to ta w granicach pomiędzy 16 a 20 stopni Celsjusza. Hiacynt powinien być umiejscowiony z dala od kaloryferów oraz miejsc narażonych na przeciągi. Idealne stanowisko dla niego jest jasne.
Jeżeli chcesz, aby hiacynt rósł w kolejnym roku w tym samym miejscu, pozostaw cebulki w ziemi i zasil dodatkowo podłoże ziemią z kompostu. Jeżeli natomiast chcesz zmienić miejsce uprawy, wtedy po sezonie wykop cebulki i przechowuj je aż do jesieni w ciemnym miejscu.
Hiacynty w doniczkach przenieś w nienasłonecznione miejsce po przekwitnięciu i ogranicz podlewanie do czasu, aż wszystkie liście uschną. Następnie oczyść cebule z ziemi i wysusz, a latem przechowuj w ciemnym miejscu i zasadź ponownie w doniczkę jesienią.
Hiacynty prezentują się wyjątkowo pięknie jako element wiosennych, roślinnych dekoracji. Jednym z pomysłów jest wstawienie pojedynczej kwitnącej rośliny do dekoracyjnej osłonki oraz dodanie delikatnego elementu ozdobnego, na przykład piórka czy gałązki bazi. Osłonka powinna być w kolorze dopasowanym do barwy kwiatu.
Kolejnym pomysłem jest wstawienie kilku roślin do szerokiej misy, którą następnie wypełnia się zielonym mchem. Hiacynty wyglądają też pięknie w połączeniu z innymi roślinami, na przykład krokusami czy tulipanami.