Artykuł sponsorowany
Mocne espresso, delikatne latte, aromatyczne cappuccino… Kto z nas nie lubi kawy? Jednak rynek oferuje nam wiele rodzajów kawy i czasami możemy nie mieć pewności, na co się zdecydować. Podpowiadamy więc, co warto wiedzieć o kawie.
Arabika, Robusta, a może mieszana? Gatunków kawy jest kilka, jednak każdy z nich charakteryzuje się nieco odmiennym smakiem i aromatem. Najbardziej docenianą przez ekspertów kawą, którą uwielbiają także fani naparów kawowych, jest Arabika. Charakteryzuje się ona delikatnym, lekko kwaskowym smakiem oraz korzenno-czekoladowym aromatem. Jest to więc kawa bardzo aromatyczna, ale dość łagodna. Warto także pamiętać, że Arabika nie zawiera sporych ilości kofeiny.
Innym rodzajem kawy, nieco mniej popularnym od Arabiki, jest Robusta. Jest to kawa dość intensywna, a nawet ostra i gorzkawa. Zawiera też spore ilości kofeiny, dlatego bardzo często jest ona jedynie dodatkiem do mieszanek kawowych. Jeśli więc nie do końca wiesz, na którą kawę się zdecydować, to taka mieszanka będzie doskonałym wyborem. Oba gatunki z pewnością przypadną Ci do gustu zarówno jako kawa ziarnista, jak i jako kawy mielone.
Kawy możemy podzielić także ze względu na ich pochodzenie – kawa z każdego zakątka świata ma swój własny aromat i smak. Za najlepszą oraz najpopularniejszą uważa się kawę kolumbijską. Jest to odmiana intensywna o delikatnym posmaku czekolady oraz orzechów. Ceniona jest także bardzo delikatna i słodka kawa brazylijska, w której możemy wyczuć nuty czekoladowe, kwiatowe lub owoców leśnych.
Jeśli zaś wolisz nieco bardziej intensywne i orientalne smaki, to koniecznie spróbuj kawy indyjskiej. Charakteryzujące się mocnym aromatem oraz nutami przypraw i owoców cytrusowych. Dużym zainteresowaniem cieszą się także kawy z Gwatemali, Meksyku, Kongo, Ekwadoru, Indonezji oraz Etiopii. Jeśli więc zachcesz spróbować różnych odmian kawy, to świetnym pomysłem będzie kawa w zestawie.
Oprócz różnych gatunków i pochodzenia, na smak i aromat kawy wypływa także rodzaje jej wypalenie. Najdelikatniejszym jest oczywiście jasne palenie, dzięki któremu kawa zyskuje subtelny, orzeźwiający smak, Jest to sposób wypalenie używany bardzo często w przypadku najszlachetniejszych gatunków. Następnym w kolejności sposobem jest średnie palenie, które nadaje słodki i subtelny posmak. Nieco mocniejsze i intensywniejsze w smaku jest średnio ciemne palenie. W przypadku tak palonej kawy znika całkowicie kwaskowy posmak. Najbardziej intensywnym rodzajem jest ciemne palenie, które charakteryzuje się goryczką oraz dymnym posmakiem.
Warto także wspomnieć, że kawę można przygotować na wiele sposobów. Najbardziej klasyczną formą jest oczywiście espresso, czyli mała (bo 30-mililitrowa) bardzo intensywna kawa. Mocniejszą odmianą espresso jest espresso doppio przyrządzane z podwójną porcją wody.
Americano to zaś to espresso ze sporą ilością wody, czyli popularna czarna kawa zazwyczaj pijana w większej filiżance lub kubku. Dla fanów delikatniejszych smaków najlepsza będzie jednak kawa z mlekiem, jednak także w tym przypadku można ją przyrządzić na wiele sposobów.
Cappuccino to 125 ml spienionego mleka oraz 25 ml espresso. Latte zaś to kawa z większą ilością niespienionego mleka, a macchiato to espresso jedynie skropione mlekiem. Popularna jest także mocha, czyli kawa latte z dodatkiem czekolady. Jeśli zaś wolisz kawę z wieloma dodatkami, to z pewnością polubisz kawę po wiedeńsku, romano, kawę po irlandzku lub café frappe.
Zdj. główne: Nathan Dumlao/unsplash.com