Ziołowe herbaty, które warto pić jesienią i zimą

Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis

Herbaty korzystnie wpływają na pracę całego organizmu: nie tylko rozgrzewają i wspomagają odporność, lecz także relaksują. Jesienią i zimą szczególnie warto pić takie napary, które pomogą nam się uodpornić na wirusy i bakterie. Wybraliśmy kilka herbat ziołowych, po które warto sięgnąć podczas chłodniejszych dni.

Herbata z kwiatów lipy

Napar z kwiatów lipy był powszechnie znany jako ludowy środek przeciw przeziębieniom. Suszone kwiaty są bogate w garbniki, flawonoidy, olejki eteryczne, kwasy organiczne i witaminę PP. 

Herbatę z kwiatów lipy warto pić zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, ponieważ pomaga zwalczyć objawy przeziębienia i grypy, między innymi obniża gorączkę i łagodzi stany zapalne gardła i oskrzeli. Znane jest także jej korzystne działanie na układ krwionośny – kwiat lipy pomaga przy schorzeniach wieńcowych, obniża ciśnienie i działa rozszerzająco na naczynia krwionośne. Poza tym wspomaga pracę mózgu.

Podczas przeziębienia zaleca się, aby pić do 3 filiżanek dziennie naparu z kwiatów lipy. Do herbaty możemy dodać miód.

Napar z owoców bzu

Krzew czarnego bzu zazwyczaj rośnie dziko na obrzeżach lasu. Bogate w antocyjany i związki mineralne owoce czarnego bzu mają właściwości antyoksydacyjne. Zawierają również duże ilości witaminy C, A oraz witamin z grupy B.

Od wieków czarny bez był wykorzystywany w medycynie ludowej, ceniono go nie tylko za smak i aromat, lecz także właściwości lecznicze. Wykazuje on działanie antywirusowe, napotne, przeciwbólowe i moczopędne. Dzięki swoim właściwościom wykrztuśnym i rozrzedzającym katar pomaga zwalczyć przeziębienie. Ponadto wzmacnia odporność, przyspiesza przemianę materii i stabilizuje krwiobieg. Może być także stosowany jako lek na zatrucia, niestrawność i zaparcia. Do naparu z czarnego bzu warto dodawać kwiaty lipy, liść brzozy lub owoce dzikiej róży.

Herbata z kwiatu głogu

Głóg często traktuje się jak roślinę ozdobną, ale warto wiedzieć, że jego kwiaty ceni się jako środek wspomagający pracę układu krwionośnego. Kwiaty głogu wykazują właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjnie. Susz kwiatowy jest bogaty w witaminę C i witaminy z grupy B, sole mineralne, flawonoidy, garbniki, pektyny oraz fitosterole. Regularnie pita herbata z głogu zmniejsza ciśnienie krwi, reguluje pracę serca i obniża poziom cholesterolu. Znane jest również jej działanie rozkurczowe i uspokajające, więc warto ją pić w przypadku bezsenności i w stanach nerwowych. Aby jednak zauważyć korzystny wpływ działania herbaty z kwiatu głogu, musimy pić ją regularnie przez minimum trzy miesiące. Poza tym pamiętajmy, że napar może potęgować działanie niektórych leków, dlatego osoby cierpiące na problemy z sercem powinny skonsultować się z lekarzem przed spożyciem herbaty z głogu.

congerdesign/pixabay.com

Herbata z pokrzywy

Pokrzywa jest prawdziwą skarbnicą cennych substancji. Zarówno korzenie, jak i liście pokrzywy zawierają flawonoidy, fitosterole, karotenoidy, duże ilości chlorofilu, witaminy C, K, B2, A, E oraz lecytynę, które są niezbędne do prawidłowej przemiany materii. Pokrzywa zawiera także wiele mikroelementów, w tym wapń, magnez, fosfor, żelazo, siarkę, potas czy jod.

Ze względu na bogaty skład pokrzywa pomaga zwalczać różne dolegliwości, między innymi zmniejsza alergię, zwalcza stany zapalne (w tym stany zapalne dróg moczowych), obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi oraz ciśnienie krwi. Ponadto wykazuje działanie wzmacniające, oczyszczające i przeciwwirusowe, dlatego warto pić ją w okresie jesienno-zimowym.

Zdj. główne: Content Pixie/unsplash.com

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*