Olejek różany - nie tylko do twarzy!

Olejek różany – nie tylko do twarzy!

Olejek różany wykorzystywany jest głównie w pielęgnacji skóry twarzy, jednak to nie wszystko. Produkt znajduje zastosowanie w kosmetykach drogeryjnych do całego ciała, a z różanych płatków wydobywana jest esencja stanowiąca podstawę do produkcji perfum. 

Właściwości olejku różanego

Olejek różany cechuje się wieloma właściwościami i jest stosowany nie tylko do skóry twarzy. Jego główne składniki to: terpeny, glikozydy, flawonoidy i antocyjany. Swój intensywny zapach zawdzięcza wysokiej zawartości terpenów, które stanowią jego najważniejszy składnik. Niestety, są także najbardziej alergizujące. Ponadto olejek różany ma działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, antyoksydacyjne, przeciwnowotworowe oraz relaksacyjne. Wykazuje się wieloma pozytywnymi właściwościami, a jego zastosowanie jest bardzo szerokie. 

Olejek różany a skóra

Bez wątpienia olejek różany najczęściej można spotkać w kosmetykach do pielęgnacji ciała. Znajdziesz go w balsamach, kremach do twarzy, czy żelach pod prysznic. Czysty olejek zawiera witaminę E i C,  a także nienasycone kwasy tłuszczowe. Witaminy C i E są silnymi przeciwutleniaczami, które neutralizują wolne rodniki negatywnie wpływające na skórę. Co więcej, chronią przed promieniowaniem UV. Olejek różany polecany jest w pielęgnacji skóry suchej, odwodnionej i dojrzałej. Wygładza zmarszczki, zwiększa jędrność skóry, nawilża, a stosowany pod oczy zmniejsza opuchliznę i objawy zmęczenia. 

Olejek różany a zdrowie

Jak wcześniej wspomniano, olejek różany ma wiele właściwości, które oddziałują pozytywnie na ludzki organizm. Działa antyseptycznie i przeciwzapalnie. Koi podrażnioną i wrażliwą skórę. Wzmacnia naczynka krwionośne oraz niweluje te widoczne. Co więcej, zmniejsza zaczerwienienia, zalecany jest w leczeniu wszelkich zmian skórnych. Ma działanie rozjaśniające blizny, normuje pracę gruczołów łojowych oraz redukuje blizny potrądzikowe. 

Olejek różany jest wsparciem w silnych i przewlekłych bólach migrenowych, zmniejsza nudności oraz bóle menstruacyjne. W tym przypadku wystarczy kilka jego kropel wmasować w podbrzusze. Co więcej, jako jeden z niewielu łagodzi oparzenia powstałe na skutek promieniowania radioaktywnego. 

Olejek różany a relaks

Olejek różany ma charakterystyczny zapach, który korzystnie wpływa na psychikę i samopoczucie. Skutecznie łagodzi stres, poprawia nastrój, odpręża, koi nerwy oraz pomaga w problemach z bezsennością. Substancja ma też jedną ciekawą właściwość, a mianowicie, jest jednym z najsilniejszych naturalnych afrodyzjaków. Polecany jest wszystkim, którzy mają problem ze zbyt niskim libido. Podobno nawet kilka kropel potrafi zdziałać cuda. 

Do czego stosujemy różany olejek? 

Olejek różany, choć należy do jednego z najdroższych na świecie, jest bardzo wydajny, a mała buteleczka starcza na bardzo długi czas. W czystej formie znajduje zastosowanie w:

  • pielęgnacji twarzy – olejek ma działanie łagodzące i odmładzające, wzmacnia naczynka krwionośne, przez co są mniej widoczne,
  • produkcji kosmetyków – mowa tu nie tylko o kosmetykach do twarzy, ale i całego ciała, łagodzi wrażliwą skórę i wszelkie podrażnienia,
  • masażu – 3, 4 krople olejku różanego zmieszane z oliwą oliwek lub z innym olejem ma świetne działanie na obolałe mięśnie i skórę,
  • aromaterapii – olejek różany ma działanie relaksujące, przeciwbólowe i łagodzące stres oraz zmęczenie. Wystarczy kilka kropel olejku wlać do specjalnego kominka aromaterapeutycznego i cieszyć się kojącym zapachem,
  • kąpieli – przed kąpielą warto wlać do wanny kilka kropel czystego olejku, można je rozcieńczyć w łyżce miodu. Mieszanina zapewni aromatyczną i uspokajającą kąpiel po całym dniu. 

Przeciwwskazania do stosowania olejku różanego

Olejek różany ma mocne działanie alergizujące przez znajdujące się w jego składzie terpeny. Podczas stosowania zaleca się ostrożność. Najlepiej przed użyciem wykonać próbę alergiczną. Należy nałożyć cienką warstwę olejku na mały fragment skóry.

Jeśli po 48 godzinach nie wystąpi zaczerwienienie-olejek jest bezpieczny dla skóry. Alergia może wystąpić u osób z silnymi zmianami skórnymi, atopowym zapaleniem skóry oraz ze skórą skłonną do podrażnień. Ponadto kobiety w ciąży powinny ograniczyć do minimum jego stosowanie na skórę.

Napisz komentarz