3 przepisy na pyszną i relaksującą kawę

Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis

Artykuł sponsorowany

Jeśli Twoja ulubiona kawiarnia jest zamknięta, a Tobie po nocach śni się latte na owsianym mleku, umil sobie dzień kawą zrobioną we własnym domu. Nie musisz być profesjonalnym baristom, ani nawet posiadaczem ekspresu kolbowego, żeby cieszyć się dzienną dawką kofeiny w odsłonie ciekawszej niż zalana wrzątkiem kawa rozpuszczalna.

Prosto z francuskich salonów

Kojarzysz tę cudowną kawę z czekoladową nutą, jaką jest mokka? Zachwycano się nią już w XVII we Francji, gdy król Ludwik XIV zlecił tureckiemu ambasadorowi organizację spotkań przy kawie.

Zachwyt budziła tam właśnie Mokka – gatunek kawy sprowadzany długą drogą z Etiopii na zachód Europy. Podawano ją wówczas w cieniutkich filiżankach z chińskiej porcelany, która była zdobiona złotem i srebrem. Tak jak w ówczesnej Francji, tak i w dzisiejszej formie zachwycamy się mokką. W jaki sposób przyrządzić ją, by poczuć się tak, jakby należało się do francuskiej arystokracji? Najważniejsza jest odpowiednia odmiana kawy. Często polecana jest odmiana Harrar lub Mocca Jemen. Jeżeli nie uda Ci się znaleźć żadnej z nich – zapytaj w dobrym sklepie lub kawiarni o kawę, która będzie dobra do zaparzenia mokki. Pamiętaj również o tym, by zaopatrzyć się w dobrej jakości kakao.

Zacznij od doprowadzenia do wrzenia 0,1l mleka z utartą wanilią. Następnie dodaj do mikstury łyżkę kakao oraz jedną lub dwie łyżeczki cukru, koniecznie brązowego! Do tak przygotowanego kakaowego mleka po 2-3 minutach od gotowania się go, dodaj uprzednio zaparzoną kawę. Całość idealnie nada się dla dwóch osób, a aromatyczną mokkę w filiżankach dopełnij odrobiną bitej śmietany i oprósz czekoladą.

Klasyka w Twojej kuchni

Najwięcej o klasyku wśród kaw mówi jego oryginalna nazwa. Latte macchiato z włoskiego oznacza dokładnie „splamione mleko”, co świetnie opisuje proporcje kawy i mleka w tym uwielbianym przez miliony osób na świecie napoju. Często mylone jest z caffè latte – innym kawowym klasykiem, od którego różni się nie tylko ilością warstw, ale także sposobem przygotowania. Dlatego jeśli zamawiasz „latte” w kawiarni, pamiętaj, żeby uściślić, który dokładnie napój masz na myśli.

Przygotowując latte macchiato w domu, potrzebujesz wysoką szklankę o pojemności 300 ml. W sam raz sprawdzą się w tej roli popularne w ostatnim czasie szklanki termiczne, które nie tylko zachwycają swoim wyglądem, ale także spełniają praktyczną funkcję. Podwójne ścianki szklanki termicznej sprawiają, że prawdopodobieństwo oparzenia się gorącym napojem znacząco spada.

Co, jeśli masz już odpowiednią szklankę? Najpierw zagrzane wcześniej mleko (optymalna temperatura mleka do latte waha się w granicach 60-70 stopni Celsjusza) spień swoim ulubionym sposobem. Nie potrzebujesz do tego ekspresu profesjonalnego spieniacza. Domowe sposoby na spienienie mleka to między innymi:

  • Spienienie mleka w słoiku – nalej mleko do połowy objętości słoika, następnie zakręć go i wstrząsaj przez około 30 sekund. Zachowaj ostrożność, szklane naczynie może się szybko nagrzać.
  • French Press – to nie tylko dobry sposób na zaparzenie kawy czy herbaty. Dzięki French Pressowi spienisz mleko nie gorzej niż z pomocą ekspresu. Wystarczy, że po „ubiciu” mleka, postukasz French Pressem o stół, pozbywając się powstałych pęcherzyków powietrza.

Następnie na spienione mleko wlej espresso i we własnym domu będziesz cieszyć się trzywarstwowym latte niczym prosto z kawiarni. Dobrym dodatkiem do takiej kawy będą syropy smakowe, które pozwolą Ci odkryć całą gamę nowych smaków.

Dla pasjonatów dwóch wielkich napojów… 

…przygotuj kawę po irlandzku. To kawa prawdziwych rewolucjonistów! Zachwycający napój z dodatkiem irlandzkiej whiskey szybko zyskał na popularności, a dziś bez większego problemu znajdziesz kawiarnie, które oferują go w swoim menu. Zdecydowanie wpływa na to fakt, że przyrządzać można ją tak naprawdę na wiele sposobów. Jeśli jednak chcesz dobrać właściwe ziarna – pytaj o kawę prażoną w stylu amerykańskim lub wiedeńskim. Właśnie z takim aromatycznym naparem najlepiej komponuje się mocna irlandzka whiskey.

Potrzebujesz jej około stu mililitrów do trzech łyżeczek kawy, którą najpierw zaparz, jednak nie pozwól się schłodzić. W nierdzewnym rondelku podgrzej whiskey. W tym czasie do pucharka na nóżce lub koniakowego kieliszka należy wsypać łyżeczkę brązowego cukru i zamieszać razem z kawą. Gdy cukier się rozpuści, można dodać whiskey, w na wierzch nałożyć na wpół ubitą śmietanę. Tego rodzaju rozgrzewający na różne sposoby napój należy pić jeszcze gorący przez śmietankę, która powinna utworzyć osobną warstwę. 

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*